Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu

 Ünvan  Adı-Soyadı  E-Posta
 Koordinatör  Doç. Dr.      Farzad Hashemzadeh
  fhashemzadeh@itu.edu.tr
 Üye  Doç. Dr.
  Ahmet Onat   ahmetonat@itu.edu.tr
 Üye  Öğr. Gör. Dr.       Yücel Aydın   aydinyu@itu.edu.tr
  aydinyl@gmail.com
 Üye  Araş. Gör.   Cem Recai Çırak 
  ccirak@itu.edu.tr
 Üye  Araş. Gör.   Emre Can Contarlı 
  contarli@itu.edu.tr





Bu Ek yönetmelik İTÜ Staj Genel Esaslarına göre hazırlanmıştır.

İTÜ KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

STAJ EK ESASLARI

İTÜ Staj Genel Esaslarına ek olarak, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü için aşağıdaki staj türleri, süreleri, rapor formatı ve değerlendirme kriterleri geçerlidir.

Staj Başlangıcı

Staj başlamadan en az 15 gün önce, öğrenci İTÜ portalı üzerinden staj kaydı açmalı ve ardından staj sözleşmesi ile staj başvuru formu (Ek-1) imzalayarak, bölüm staj komisyonunun imzasını almak için bölüm sekreterliğine bırakmalıdır. Formları sekreterliğe bıraktıktan sonra, ortalama bir hafta içinde imzalanmış formlar sekreterlikten teslim alınabilir.

Staj Bitimi

Staj bitiminde, belirtilen süre içerisinde, staj raporu ve ekleri (öğrenci staj sözleşmesi, staj başvuru formu (Ek-1), staj çalışma takvimi, staj başlangıç formu (Ek-2), staj bitiş formu (Ek-3), işyeri değerlendirme formu ve pratik çalışma belgesi) bir kapalı zarfa konulup, zarfin üzerine gereken kapak yapıştırılarak bölüm sekreterliğine teslim edilmelidir.

Staj bitiminden sonra, öğrenci tüm staj raporu ve eklerini tarayarak tek bir PDF formatında Ninova'ya yüklemelidir.

Staj Günleri

Her öğrenci, eğitim süresi boyunca toplam 45 iş günü staj yapmakla yükümlüdür. Bu sürenin 30 günü Ar-Ge, 15 günü ise Bakım-Onarım stajı olarak tamamlanmalıdır. Üniversite, her staj için sadece 30 gün sigorta sağlamaktadır. Ekstra günler için sigorta yapılması gerektiğinde, firma kendisi sigorta düzenlemekle sorumludur. Ayrıca, arka arkaya yapılan stajlar arasında en az 3 gün ara verilmesi gerekmektedir.

Bir staj dönemi en az 15 iş günü ve en fazla 30 iş günü sürebilir. Ancak, staj komisyonundan önceden onay alınması şartıyla, zorunlu staj süresi 10 gün veya daha az kalan öğrenciler için 10 günlük staj onayı verilebilir. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 11 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Gönüllü Staj

Gönüllü (zorunlu olmayan) staj, öğrencinin uygulama deneyimlerini artıracak nitelikte olması koşuluyla yapılabilir. Gönüllü staj, en az 20, en fazla 50 iş günü sürecek şekilde tek seferde veya iki ayrı dönemde gerçekleştirilebilir. Bir öğrenci, tüm eğitim süresi boyunca en fazla 50 iş günü gönüllü staj yapabilir. Zorunlu stajlarını tamamlamadan, öğrencinin gönüllü staj için onay alması mümkün değildir. Gönüllü staj, zorunlu staj yerine geçmez. Gönüllü stajlar tamamlandığında, zorunlu stajlarda olduğu gibi staj raporu ve ilgili belgeler teslim edilmelidir. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 18 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Staj Yapılamayan Günler

DAN kodlu dersler ve bitirme projelerinin ara/final sunum günleri de dahil olmak üzere, sınav ve ders günlerinde staj yapılamaz. Öğrenci, derse veya sınava katılmayacak olsa dahi bu tarihlerde staj yapması mümkün değildir. Ayrıca, staj iş günleri resmi tatillere ve dini bayramların arife günlerine denk gelmemelidir. Ancak, işyerinin resmi tatillerde çalıştığı belgelenebildiği takdirde, bu günlerde de staj yapılabilir. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 12 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Staj Çalışma Takvimi

Öğrenci, başvuru sırasında staj yapacağı günleri öğrenci staj çalışma takvimi ile beyan etmek zorundadır. Yarım gün staj ve online staj uygulaması yapılamaz. Staj süresi ve tarihine ilişkin değişiklikler ile sigorta işlemleri yalnızca Kariyer ve Staj Merkezi tarafından yürütülür. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 13 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Staj Dönemleri ve Günleri

Stajlar genellikle yaz döneminde yapılmaktadır. Ancak, ders ve sınav tarihleri dikkate alınarak, haftada en az 3 gün ve en fazla 6 gün olacak şekilde dönem içerisinde de staj yapılabilir. Cumartesi günü staj yapılması durumunda, ilgili gün çalışıldığını gösteren belge, staj yapılacak firmadan temin edilerek başvuru esnasında staj komisyonuna iletilmelidir. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 11 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Öğrencinin staj yapabilmesi için en az 30 krediyi tamamlamış olması gerekmektedir. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 10)

Uzun Dönem Stajı

Üniversitemiz ile staj konusunda iş birliği yapmış kurumlarda gerçekleştirilecek stajlar, ilgili anlaşmalar doğrultusunda değerlendirilir. Öğrenciler, üniversitemiz ile iş birliği anlaşması bulunan kurumlarda uzun dönem staj yapabilir. Uzun dönem staj ile ilgili olarak aşağıdaki hükümler geçerlidir:

  • Uzun dönem staj, ikinci sınıfın sonunda başlamak kaydıyla, en az kırk beş iş günü sürecek şekilde ve tüm eğitim dönemi boyunca devam edecek şekilde yapılabilir.
  • Uzun dönem staj yapan öğrenci, zorunlu bölüm stajlarının gerekliliklerini yerine getirmesi ve staj raporunu sunması halinde, Bölüm Staj Komisyonu’nun takdirine bağlı olarak zorunlu bölüm stajından muaf tutulabilir.

(İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 16 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Erasmus Stajı ve Yurtdışı Stajları

Erasmus staj hibesi hakkı kazanan öğrencinin, Erasmus Birimi tarafından hazırlanan sözleşmesi, Bölüm Staj Komisyonu ve Bölüm Erasmus Koordinatörü tarafından onaylanmalı ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmelidir. Erasmus veya isteğe bağlı olarak yurtdışında gerçekleştirilecek stajların sigortaları üniversitemiz tarafından yapılamayacağından, bu stajlar portal sistemine kaydedilmeyecektir. Ancak, zorunlu staj olarak sayılmasını isteyen öğrenciler, aşağıdaki belgelerle birlikte staj komisyonuna başvurmalıdır:

  • Staj tarihlerini içeren firma onaylı staj kabul belgesi ve iş sözleşmesi,
  • Sigorta yaptırdığına dair belge,
  • Pasaport fotokopisi,
  • Staj raporu.

(İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 17 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Zorunlu Staj Muafiyeti

Bölümümüz ile ilgili sektörde faaliyet gösteren bir işyerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tabi sigortalı olarak çalışmakta olan öğrenciler, zorunlu stajdan muaf olmak için başvuruda bulunabilir. Başvuru yapacak öğrenciler, çalıştıkları işyerinde, daha önce tamamladıkları zorunlu stajlardan bağımsız olarak en az 45 gün, yüz yüze ve tam gün çalışmış olmalıdır. Muafiyet başvurularının değerlendirilmesi, işyerindeki çalışmaların SGK kayıtlarıyla belgelendirilmesine bağlıdır. Muafiyet başvurusunun sonuçlandırılması için, bölümümüzün talep ettiği tüm belgelerin sunulması gerekmektedir. Geçmiş bir dönemde SGK'ya bağlı olarak bir çalışma gerçekleştirilmiş ancak başvuru tarihinde aktif olarak çalışma yapılmıyorsa, bu madde kapsamında başvuru yapılamaz. Geçmişe dönük yapılan çalışmalar staj olarak değerlendirilemez. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 47 - Ek: Üniversite Senatosu 28.09.2023-845)

Yapılmamış Staj

Başvurusu yapılmış veya başlamış stajın, mazeret bildirilmeden yapılmaması veya kesilmesi durumunda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca öğrenci hakkında fakültesi tarafından gerekli işlemler başlatılacaktır. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 42)

Staj Belgelerinde Tahrifat

Staj raporunun incelenmesi sırasında, staj evrakında ve ekli belgelerinde tahrifat yapan veya çalışma yapmadığı halde staj raporu düzenleyip teslim eden öğrenci hakkında, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca fakültesi tarafından gerekli işlemler başlatılacaktır. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 44)

Staj Raporlarının Teslimi

Staj raporlarının teslimi; yaz döneminde yapılan stajlar için, akademik yılın başlama tarihinden itibaren en fazla bir ay içerisinde, dönem içi stajlarda ise staj bitimini takip eden 15 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Bu sürelerin dışında raporlar teslim alınmayacak ve staj reddedilecektir. Reddedilen stajların günleri, öğrencinin gönüllü staj kotasından düşülecektir. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 26 - Değişiklik: Üniversite Senatosu - 17/10/2024 - 866)

Mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen staj son giriş tarihinden en geç 15 gün önce staj raporunu teslim etmiş olması zorunludur. (İTÜ Staj Genel Esasları: Madde 27)

Staj genel esaslarında ve burada açıklanmayan özel durumlarla ilgili herhangi bir konu, bölüm staj komisyonu koordinatörü ile görüşülmelidir.

Kaynaklar:

1. İTÜ Lisans Yönetmeliği

Öğretim planları
 MADDE 15 –
...
  (5) Öğretim planına dahil olan staj çalışmaları, fakülteler tarafından her bölümün özelliğine göre hazırlanan esaslara göre yapılır.


2. İTÜ Staj Genel Esasları
3. İTÜ Elektronik-Elektronik Fakültesi Staj Sayfası

Belgeler:

1. Pratik Çalışma Belgesi
2. Is_Yeri_Degerlendirme_Formu
3. Büyük_Zarf_Etiketi